RECEPT: Voňavé perníčky upečené doměkka

Jestli nějaké cukroví nesmí chybět na vánočním stole, pak to jsou perníčky! Medové pečivo, které dostalo název podle pepře, je u nás v Česku i většině Evropy populární už celá staletí. Aby vám ale o svátcích skutečně chutnalo, musíte si perníčky připravit s předstihem a nechat je odležet. S tímto receptem je to ovšem jinak! Vyzkoušejte ho a letošní perníčky budete mít měkké hned po upečení.
 
Měkké perníčky
SUROVINY NA TĚSTO
  • 140 g krupicového cukru
  • 400 g hladké mouky Mlýn Kelč (speciál 00)
  • 1 lžička jedlé sody
  • 100 g másla
  • 3 lžíce medu
  • 2 vejce
  • 2 až 3 lžičky perníkového koření
  • žloutek na pomazání

SUROVINY NA POLEVU
  • 2 bílky
  • 280 g moučkového cukru
  • 2 polévkové lžíce citrónové šťávy
  • libovolné potravinářské barvivo (není nutné)
 
POSTUP
  • Smícháme 2 vejce s cukrem, z nichž si vypracujeme světlou pěnu, a poté přimícháme rozpuštěné máslo a tekutý med.
  • Následně přidáme perníkového koření, sodu, mouku a vypracujeme si kompaktní těsto, které necháme odležet alespoň 1 hodinu v lednici.
  • Po rozválení a vykrojení perníčků je pomažeme žloutkem a dáme je péct na 8 až 9 minut (dle tloušťky těsta) na 180 stupňů.
  • Po vychladnutí můžeme perníčky ještě ozdobit cukrovou polevou, kterou si připravíme smícháním bílků, moučkového cukru a citrónové šťávy. Polevu šleháme až do potřebné konzistence, kterou poznáme podle toho, že se nám na metličkách vytvoří nehybné špičky.

 

NÁŠ TIP

  • Chcete vyzkoušet zdravější podobu perníčků? Pak se nebojte experimentovat a nahraďte menší díl hladké pšeničné mouky žitnou. Perníčky získají výraznější chuť i vyšší obsah vlákniny a minerálních látek, které pozitivně působí na trávení. Naše celozrnná jemná mouka žitná je k jejich přípravě jako stvořená.
  • Vyzkoušejte také další vánoční inspiraci z našeho blogu. Recepty na medovníkové kuličky nebo vánoční melomakaronu jsou originální a neodolatelné! ;)
Přejeme dobrou chuť!