RECEPT: Vánoční melomakarona
Sušenky máčené v medovém sirupu, sypané ořechy a vonící pomerančem jsou dokonalým zpestřením pro naše tradiční vánoční pečení. Melomakarona má totiž domov v Řecku, kde patří k oblíbeným štědrovečerním pochoutkám. Chutí i vůní připomíná naše perníčky, medový sirup jí však propůjčuje originální twist a špetku řeckého temperamentu. Má tvar vajíčka i přesně daný postup přípravy. S tou ale nespěchejte – melomakarony se totiž doporučuje péct až těsně před svátky.
SUROVINY NA TĚSTO
- 450 g hladké mouky Mlýn Kelč (speciál 00)
- 80 g krupicového cukru
- 1 lžička kypřicího prášku
- 0,5 lžičky sody
- 1,5 lžičky perníkového koření
- špetka soli
- kůra ze 2 BIO pomerančů
- 30 g vlašských ořechů
- 120 ml olivového olej
- 120 ml slunečnicového oleje
- 100 ml pomerančové šťávy
SUROVINY NA MEDOVÝ SIRUP
- 200 g krupicového cukru
- 200 g medu
- 180 ml vody
- šťáva z celého citrónu
POSTUP
- V míse smícháme hladkou mouku, kypřicí prášek, sůl a perníkové koření.
- V jiné míse si smícháme olivový i slunečnicový olej, kůru z pomerančů a krupicový cukr. Jakmile se cukr rozpustí, přidáme směs pomerančové šťávy se sodou a opět promícháme.
- K této tekuté směsi přidáme suchou směs, ale pozor – mícháme jen do chvíle, kdy se obě směsi propojí. Pokud bychom míchali příliš dlouho, sušenky by nebyly křehké. Těsto necháme alespoň 20 minut odležet.
- Poté si z něj vytvarujeme oválky a lehce je propícháme vidličkou. Následně je pečeme v předehřáté troubě zhruba 20 minut, až zezlátnou.
- Sušenky necháme vychladnout a mezitím si v hrnci připravíme medový sirup. Stačí smíchat cukr, med, vodu a citrónovou šťávu a po dobu zhruba 15 minut na mírném stupni pravidelně míchat. Bublinky z povrchu sbíráme a dáváme je pryč.
- Jakmile sirup získá konzistenci tekutého medu, začneme v něm sušenky máčet. Pokud chceme, aby sušenky zůstaly křehké a zároveň byly lehce šťavnaté, pak je stačí máčet z každé strany 20 vteřin. Poté je dáme okapat na mřížku a posypeme rozdrcenými vlašskými ořechy.
DOPORUČENÍ
- U tohoto receptu je nutné se přesně držet postupu. Těsto je náchylnější, než je tomu u jiných vánočních cukroví, proto není vhodné přidávat jakékoliv suroviny navíc.
- Kvalitní hladkou pšeničnou mouku ideální pro přípravu těchto sušenek najdete v naší nabídce v e-shopu ZDE. Stačí objednat a můžete hned začít péct. ;)
Přejeme dobrou chuť!