RECEPT: Vánoční melomakarona

Sušenky máčené v medovém sirupu, sypané ořechy a vonící pomerančem jsou dokonalým zpestřením pro naše tradiční vánoční pečení. Melomakarona má totiž domov v Řecku, kde patří k oblíbeným štědrovečerním pochoutkám. Chutí i vůní připomíná naše perníčky, medový sirup jí však propůjčuje originální twist a špetku řeckého temperamentu. Má tvar vajíčka i přesně daný postup přípravy. S tou ale nespěchejte – melomakarony se totiž doporučuje péct až těsně před svátky.
 
03
SUROVINY NA TĚSTO
  • 450 g hladké mouky Mlýn Kelč (speciál 00)
  • 80 g krupicového cukru
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 0,5 lžičky sody
  • 1,5 lžičky perníkového koření
  • špetka soli
  • kůra ze 2 BIO pomerančů
  • 30 g vlašských ořechů
  • 120 ml olivového olej
  • 120 ml slunečnicového oleje
  • 100 ml pomerančové šťávy
 
SUROVINY NA MEDOVÝ SIRUP
  • 200 g krupicového cukru
  • 200 g medu
  • 180 ml vody
  • šťáva z celého citrónu
 
POSTUP
  • V míse smícháme hladkou mouku, kypřicí prášek, sůl a perníkové koření.
  • V jiné míse si smícháme olivový i slunečnicový olej, kůru z pomerančů a krupicový cukr. Jakmile se cukr rozpustí, přidáme směs pomerančové šťávy se sodou a opět promícháme.
  • K této tekuté směsi přidáme suchou směs, ale pozor – mícháme jen do chvíle, kdy se obě směsi propojí. Pokud bychom míchali příliš dlouho, sušenky by nebyly křehké. Těsto necháme alespoň 20 minut odležet.
  • Poté si z něj vytvarujeme oválky a lehce je propícháme vidličkou. Následně je pečeme v předehřáté troubě zhruba 20 minut, až zezlátnou.
  • Sušenky necháme vychladnout a mezitím si v hrnci připravíme medový sirup. Stačí smíchat cukr, med, vodu a citrónovou šťávu a po dobu zhruba 15 minut na mírném stupni pravidelně míchat. Bublinky z povrchu sbíráme a dáváme je pryč.
  • Jakmile sirup získá konzistenci tekutého medu, začneme v něm sušenky máčet. Pokud chceme, aby sušenky zůstaly křehké a zároveň byly lehce šťavnaté, pak je stačí máčet z každé strany 20 vteřin. Poté je dáme okapat na mřížku a posypeme rozdrcenými vlašskými ořechy.

DOPORUČENÍ
  • U tohoto receptu je nutné se přesně držet postupu. Těsto je náchylnější, než je tomu u jiných vánočních cukroví, proto není vhodné přidávat jakékoliv suroviny navíc.
  • Kvalitní hladkou pšeničnou mouku ideální pro přípravu těchto sušenek najdete v naší nabídce v e-shopu ZDE. Stačí objednat a můžete hned začít péct. ;)
Přejeme dobrou chuť!