RECEPT: Medovníkové kuličky

Kdo by nemiloval tradiční medovník – dort typický sladce medovou vůní, jemným krémem a chutí, které se dá jen s těží odolat? Jeho příprava je ale poměrně zdlouhavá, proto jsme si pro vás připravili výrazně jednodušší a rychlejší verzi receptu – medovníkové kuličky. Skvěle se hodí pro veškeré oslavy, domácí mlsání a vyniknou i jako vánoční cukroví. Mají snad jen jedinou nevýhodu – nebezpečně rychle mizí!

Medovníkové kuličky

SUROVINY NA TĚSTO
  • 500 g hladké mouky Mlýn Kelč (speciál 00)
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 190 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 5 lžic tekutého medu

SUROVINY NA KRÉM
  • 250 g másla
  • 1 celé Salko

SUROVINY NA OBALENÍ
  • 50 g vlašských ořechů
 
POSTUP
  • Nejprve si smícháme hladkou mouku s jedlou sodou a moučkovým cukrem. Poté přidáme 2 vejce, med a promícháme.
  • Směs přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a vytvoříme si z ní nepravidelné placky. Poté je pečeme v předehřáté troubě přibližně 13 minut při 180 °C.
  • Po upečení a vychladnutí těsto rozdrobíme na malé kousky – doporučujeme použít elektrické struhadlo nebo mixér. Část drobečků si dáme stranou na pozdější obalování kuliček.
  • Poté si připravíme krém smícháním másla a Salka, přidáme rozdrobené těsto a vypracujeme hmotu, kterou necháme přes noc odležet.
  • Následující den si vytvarujeme z těsta kuličky a obalujeme je ve směsi z rozdrcených vlašských ořechů a zbylých drobečků.
  • Kuličky uchováváme v chladu.

Vhodnou a vždy čerstvou mouku pro přípravu tohoto receptu najdete v našem e-shopu Mlýn Kelč ZDE. Objednejte si vhodnou velikost balení a pusťte se do toho. ;)

Přejeme vám dobrou chuť!