RECEPT: Medovníkové kuličky
Kdo by nemiloval tradiční medovník – dort typický sladce medovou vůní, jemným krémem a chutí, které se dá jen s těží odolat? Jeho příprava je ale poměrně zdlouhavá, proto jsme si pro vás připravili výrazně jednodušší a rychlejší verzi receptu – medovníkové kuličky. Skvěle se hodí pro veškeré oslavy, domácí mlsání a vyniknou i jako vánoční cukroví. Mají snad jen jedinou nevýhodu – nebezpečně rychle mizí!
SUROVINY NA TĚSTO
- 500 g hladké mouky Mlýn Kelč (speciál 00)
- 2 lžičky jedlé sody
- 190 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 5 lžic tekutého medu
SUROVINY NA KRÉM
- 250 g másla
- 1 celé Salko
SUROVINY NA OBALENÍ
- 50 g vlašských ořechů
POSTUP
- Nejprve si smícháme hladkou mouku s jedlou sodou a moučkovým cukrem. Poté přidáme 2 vejce, med a promícháme.
- Směs přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a vytvoříme si z ní nepravidelné placky. Poté je pečeme v předehřáté troubě přibližně 13 minut při 180 °C.
- Po upečení a vychladnutí těsto rozdrobíme na malé kousky – doporučujeme použít elektrické struhadlo nebo mixér. Část drobečků si dáme stranou na pozdější obalování kuliček.
- Poté si připravíme krém smícháním másla a Salka, přidáme rozdrobené těsto a vypracujeme hmotu, kterou necháme přes noc odležet.
- Následující den si vytvarujeme z těsta kuličky a obalujeme je ve směsi z rozdrcených vlašských ořechů a zbylých drobečků.
- Kuličky uchováváme v chladu.
Vhodnou a vždy čerstvou mouku pro přípravu tohoto receptu najdete v našem e-shopu Mlýn Kelč ZDE. Objednejte si vhodnou velikost balení a pusťte se do toho. ;)
Přejeme vám dobrou chuť!