RECEPT: Zázvorové sušenky, které vás překvapí
Zázvor je mimořádně užitečné koření, které si mnozí z nás oblíbili hlavně v zimním čase jako zázračný „všelék“ při nachlazení, rýmě a bolestech v krku. Ne nadarmo je jeho druhé jméno „lékařský“. Báječně se hodí nejen pro přípravu oblíbeného prohřívacího čaje, ale také do slaných i sladkých jídel. Skvěle chutná také ve vánočním cukroví – v dokonale jednoduchých zázvorových sušenkách, které vás překvapí svou příjemně pikantní chutí. Recept je velmi rychlý, proto se snadno prosadí mezi vaše oblíbence!
SUROVINY NA TĚSTO
- 500 g hladké mouky Mlýn Kelč (speciál 00)
- 100 g krupicového nebo třtinového cukru
- 2 lžíce mleté skořice
- 2 lžíce sušeného zázvoru (můžete použít i čerstvý, v sušenkách ale budete mít delší vlákna dužiny)
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička jedlé sody
- špetka sody
- 100 g medu
- 100 g másla pokojové teploty
- 1 vejce
- 1 lžíce zázvorové šťávy (získáte vymačkáním čerstvě nastrouhaného zázvoru)
- kůra z 1 BIO citrónu
POSTUP
- Nejprve smícháme máslo, cukr, med, vejce a zázvorovou šťávu.
- V jiné míse promícháme hladkou mouku, skořici, zázvor, sůl, sodu, vanilkový cukr a kůru z citrónu.
- Suchou směs přisypeme k tekuté a nejlépe za pomoci kuchyňského robota vypracujeme těsto, které si necháme přes noc odležet v lednici.
- Následující den těsto rozválíme na zhruba 5 mm vysoký plát a vykrajujeme z něj libovolné tvary, které poté přesuneme na pečicí plech.
- Troubu předehřejeme na 170 stupňů a následně ji při vkládání plechu ztlumíme na 150 stupňů. Pečeme zhruba 10 minut, až sušenky získají zlatavou barvu.
NÁŠ TIP
- Základem každého vánočního receptu je kvalitní čerstvá mouka. Jemně mletou hladkou mouku speciál 00 přímo z Mlýna Kelč najdete v našem e-shopu ZDE. Skvěle se hodí do většiny svátečního cukroví i neodolatelné vánočky!
- Nenechte si ujít ani naše další vánoční recepty - medovníkové kuličky nebo nadýchané vínové cukroví si vás získají lahodnou chutí i jednoduchostí. ;)
Přejeme dobrou chuť!