RECEPT: Vyzkoušejte svěží citrónové sušenky
Jsou zajímavé na pohled, lákavé svou svěží citrusovou vůní, a navíc velmi rychlé! Řeč je o originálních citrónových sušenkách, které vás zaujmou lehce popraskaným efektem i lahodnou chutí. Díky ní se skvěle hodí nejen pro sváteční chvíle třeba o Vánocích, ale i kdykoliv během roku, když potřebujete rychle vykouzlit něco nevšedního, co přitom zachutná všem, dětem i dospělým návštěvám. Navíc tento recept můžete vyzkoušet také v oblíbené variaci s kakaem!
SUROVINY NA TĚSTO
- 280 g hladké mouky Mlýn Kelč (speciál 00)
- 180 g krupicového cukru
- 2 ks BIO citrónu
- 1 lžička kypřícího prášku
- 70 g másla (alternativou je 70 ml oleje)
- 2 střední vejce
- špetka soli
- citrónové aroma (není nutné)
- žluté potravinářské barvivo (není nutné)
SUROVINY NA OBALENÍ
- 30 g krupicového cukru
- 80 g moučkového cukru

POSTUP
- Nejprve si umixujeme cukr s máslem (nebo olejem). Šleháme je přibližně 1 minutu a poté přidáme 2 vejce.
- V jiné míse smícháme mouku, kypřicí prášek, sůl a nastrouhanou kůru ze 2 citrónů. Tuto suchou směs přisypeme k mokré směsi a přidáme šťávu z jednoho citrónu.
- Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme minimálně 1 hodinu odpočinout (nejlépe však přes noc).
- Z těsta následně tvoříme libovolně velké kuličky, obalíme je v krupicovém cukru a následně v moučkovém cukru. Kuličky pokládáme na připravený pečicí plech s dostatečnými rozestupy.
- Pečeme v předehřáté troubě na 175 stupňů přibližně 10 až 15 minut, v závislosti na typu trouby.
DOPORUČENÍ
- Pokud chcete mít sušenky krásně žluté a plné citrónové chuti, přidejte do těsta trochu citrónového aroma a žluté potravinářské barvivo.
- Pokud chcete, aby sušenky získaly výraznější popraskání, je lepší použít máslo. Při použití oleje bude popraskání méně výrazné.
- K přípravě a pečení používejte vždy čerstvou a dobře uskladněnou mouku (v tomto článku zjistíte všechny důležité i překvapivé tipy!). Vhodný druh mouky si snadno vyberete v našem e-shopu ZDE - v libovolném balení - od 1 do 10 kg.
Přejeme dobrou chuť!