RECEPT: Neodolatelné skořicové šneky
Sladká vůně skořice, a ještě sladší náplň i poleva se smetanou, medem a cream cheese! Skořicové šneky jsou delikatesa, která se snadno zabydlí v každé kuchyni, a to nejen pro svou vábivou vůni, ale zejména díky nadýchanému kynutému těstu a dokonalé kombinaci skvělých surovin. Jakmile šneky jednou vyzkoušíte a ochutnáte, stanou se miláčkem vaší domácnosti, k níž se budete s chutí vracet. Nevěříte? Tak pojďme na to!

SUROVINY NA TĚSTO
- 300 ml teplého mléka
- 2 velká vejce
- 110 g rozpuštěného másla
- 1 lžička krupicového cukru (k aktivaci droždí)
- 25 g krupicového cukru
- 7 g sušeného droždí
- 590 g hladké mouky Mlýn Kelč (speciál 00)
- špetka soli
SUROVINY NA NÁPLŇ
- 200 g třtinového cukru
- 2 lžíce mleté skořice
- 110 g změklého másla
- špetka soli
- 5 lžic 30% smetany
SUROVINY NA OMÁČKU
- 100 g třtinového cukru
- 2 lžíce mleté skořice
- 500 g změklého másla
- špetka soli
- 3 lžíce 30% smetany
- 2 lžíce medu
- vanilka nebo vanilkový extrakt dle chuti
SUROVINY NA POLEVU
- 200 g smetanového sýra
- 40 g změklého másla
- 80 g moučkového cukru
- 1 lžíce smetany

POSTUP
- V misce si nejprve smícháme teplé mléko se lžičkou cukru a sušeným droždím. Poté misku necháte 10 minut odstát na teplém místě, dokud se na povrchu nevytvoří bublinky.
- V jiné misce si smícháme mouku, sůl a zbylý cukr. K této suché směsi dále přidáme vejce, vanilku a změklé máslo. Vše dobře promícháme a poté přidáme směs s droždím. Opět důkladně promícháme, nejlépe za pomoci mixéru s hnětacím hákem, dokud se suroviny dobře nespojí.
- Těsto vložíme do vymazané mísy, přikryjeme a necháme kynout na teplém místě. Kynutí trvá přibližně 1 až 1,5 hodiny, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
- Mezitím si připravíme sladkou omáčku. Smícháme máslo, cukr, skořici, med, smetanu a špetku soli. Tuto směs rozetřeme na dno pečicí formy, v níž budeme skořicové šneky péct.
- Náplň do šneků poté připravíme stejným způsobem. Smícháme máslo, třtinový cukr, skořici, smetanu, špetku soli a necháme směs na 15 minut odležet v lednici.
- Jakmile těsto nakyne, přesuneme ho na pomoučený vál, vyválíme a potřeme připravenou náplní. Těsto pevně zarolujeme a utáhneme, aby se šneky při pečení nerozjely do stran, a poté si ho rozkrájíme na menší kousky.
NÁŠ TIP: Místo nože doporučujeme použít neochucenou zubní nit. Díky ní bude řez dokonale hladký.
- Šneky vložíme do formy s omáčkou a necháme je ještě asi hodinu kynout na teplém místě.
- Poté je pečeme v předehřáté troubě na 170 °C – přibližně 25 až 30 minut. Pokud začnou příliš rychle hnědnout, přikryjeme je alobalem.
- Mezitím si připravíme polevu. Změklé máslo vyšleháme mixérem, dokud nevznikne světlá a lehce nadýchaná pěna. Přidáme cream cheese (v České republice lze použít například Lučinu nebo sýr Philadelphia), smetanu a postupně přimícháváme moučkový cukr, dokud se vše dobře nespojí.
- Jakmile jsou šneky upečené, necháme je vychladnout a poté je potřeme připravenou krémovou polevou.
Vyzkoušejte pro přípravu tohoto receptu naši mouku. Vždy pečlivě mletou, čerstvou a v prvotřídní kvalitě. Celý proces zpracování i další kroky při mletí soustavně monitoruje naše laboratoř. Všechny mouky najdete v našem e-shopu ZDE.
Doporučujeme také pro inspiraci přehled nejdůležitějších tipů, jak správně mouku skladovat. Článek najdete na našem blogu. ;)
Přejeme dobrou chuť!