NÁŠ TIP: Jak správně skladovat mouku, aby si uchovala své kvality?

Mouka je jednou z hlavních surovin v každé kuchyni a domácnosti. S její pomocí vykouzlíte lecjakou dobrotu pro celou rodinu: rychlé palačinky i piškot z hladké mouky, chleba pro každodenní konzumaci, klasickou bábovku, knedlíky, ale také jíšku do polévky či omáčky. Proto se vyplatí mít doma vždy několik balíčků a druhů mouky. Aby vás ale při otevření nečekalo nemilé překvapení, je třeba se nejprve postarat o její správné skladování.  

flour-791840_1920
FOTO: Při nevhodném skladování nás mohou překvapit nejen potravinoví moli, ale také zatuchlý zápach, plíseň i změna barvy mouky. (fotobanka)

Moli a plísně mouku milují

Známe to asi všichni. Po delší době vytáhnete ze skříně sáček s moukou a namísto, abyste si z ní připravili svůj oblíbený koláč z hladké mouky či bábovku, zjistíte, že už si na ní pochutnal někdo před vámi. Neodbytní potravinoví moli! Alespoň tak tyto malé domácí škůdce nejčastěji nazýváme. Ve skutečnosti se jedná o zavíječe moučného, motýlka světlé barvy, který si libuje v obilovinách, zrní, mouce a dalších suchých potravinách, a to nejen v domácnostech, ale značné riziko představuje pro celý potravinářský průmysl, zejména sklady a mlýny.

Doma se vám mohou „moli“ objevit kdykoliv v průběhu roku, stejně jako jejich larvy nebo pavučinky, a to zejména pokud jste zapomněli na nějaký papírový sáček s moukou v komoře či ve spíži. Ale jak možná víte z vlastní zkušenosti, tento vynalézavý hmyz umí proniknout i do uzavřených plastových či jiných sáčků a sklenic, které nejsou dostatečně utěsněné. 

Dalším nepříjemným překvapením může být v důsledku nevhodného skladování také zatuchlý či hnilobný zápach, plíseň i změna barvy mouky a její konzistence. A takové rohlíčky, cukroví nebo třeba sváteční mazanec z hladké mouky opravdu nechcete!

12
FOTO: Správné uskladnění pomůže trvanlivost, chuť i kvalitu mouky uchovat podstatně déle, než říká doporučené datum spotřeby. (Mlýn Kelč)

Jaké podmínky mouce škodí?

Kvalita, trvanlivost, chutnost, ale i bezpečnost konzumace degradují zejména u suchých potravin v důsledku nevhodných podmínek skladování. U mouky to platí bez výjimky pro všechny druhy, ať je to žitná hladká mouka, pšeničná hrubá, celozrnná hladká mouka nebo jakákoliv alternativa.

Každá mouka i potraviny s moučným základem mají vždy omezenou dobu trvanlivosti. Proto se už při nákupu dívejte na datum spotřeby. To ale není samo o sobě zárukou nezávadnosti. Při správném uskladnění můžeme trvanlivost, chuť a kvalitu mouky uchovat podstatně déle. Naopak v nevhodných podmínkách se kazí mnohem rychleji a už několik měsíců před datem spotřeby se může stát nepoživatelnou.

Co doporučujeme?

  • Nedělejte si nadměrné zásoby mouky, které v blízké době nespotřebujete.
  • Nenechávejte mouku v papírových sáčcích, zejména pokud ji otevřete a všechnu nespotřebujete.
  • Vyhněte se při skladování vlhkým a teplým místům, kam dopadá přímé sluneční záření.
  • Ať už si u nás koupíte kilové balení na příležitostné kynuté knedlíky z hladké mouky, nebo velké desetikilové pytle pro každodenní pečení, nikdy je doma neuskladňujte přímo na podlaze. Neměly by se ani opírat o zeď.
  • Neskladujte mouku v blízkosti aromatických surovin a potravin, které mohou přenášet pachy jako např. cibule nebo koření. Pokud mouka není uskladněna v neprodyšné nádobě či obalu, má tendenci pohlcovat do sebe pachy i vlhkost z okolí.

10 - 2000
FOTO: U nás v Mlýnu Kelč si vždy dáváme záležet na kvalitě uskladnění obilí i zpracované mouky, tak aby se k vám dostala v prvotřídní kvalitě. (Mlýn Kelč)

Jak nejlépe mouku skladovat? 

Každá surovina a potravina je nejchutnější a nejvýživnější, když je čerstvá. Proto je třeba mouku vždy uskladnit tak, aby si co nejdéle zachovala své kvality.

Doporučujeme:  

  • Doma mouku prosejte, čímž ji zbavíte možných zárodků různých škůdců. Prosívání pak zopakujte ještě těsně před použitím mouky, abyste ji provzdušnili.
  • Další možností je uložit čerstvě zakoupenou mouku na několik hodin do mrazničky, kde mráz zničí všechny nežádoucí hmyzí zárodky a vajíčka. 
  • Mouku přesypte do sklenic nebo porcelánových dóz s neprodyšným uzávěrem a ujistěte se, že jste závit/víčko dobře utěsnili. Nádoby musí být před použitím vždy čisté a suché.
  • Vhodné jsou také dobře uzavíratelné plastové dózy, např. s přidanými lístky bobkového listu, který odpuzuje hmyz, dále plátěné sáčky, které používali už naši předci, nebo vakuové dózy z vysoce kvalitních materiálů, z nichž po naplnění odsajete pumpičkou vzduch.
  • Sklenice a dózy pak skladujte na suchém, dobře větraném, tmavém místě, vždy mimo dosah přímého slunečního světla. Ideální je komora, spíž nebo skříň například na chodbě, kde je stabilní teplota, nejlépe kolem 15 až 18 °C, a minimum vlhkosti. 
  • Uskladněnou mouku také doporučujeme průběžně kontrolovat a zamezit tak možným procesům kažení a množení škůdců. Pokud objevíte jakékoliv známky znehodnocení, doporučujeme mouku vyhodit a nádobu dobře vyčistit.
  • A pokud chcete, aby vám mouka hladká, hrubá i celozrnná opravdu dlouho vydržela, lze ji také uchovávat ve vhodných nádobách v lednici či mrazničce. 

V Mlýnu Kelč si vždy dáváme záležet na kvalitě uskladnění obilí i zpracované mouky, tak aby se k vám dostala výhradně v prvotřídní kvalitě. Objevte, jak chutná naše nejlepší hladká mouka, hrubá, polohrubá, chlebová i celozrnná. Vyberte si v našem e-shopu z 5 druhů pšeničné mouky a 2 druhů žitné mouky. Věříme, že každý koláč, chleba i buchta z hladké mouky, které si upečete, budou neodolatelné!