Meruňkový koláč s drobenkou a mandlemi

Sladký ovocný koláč s křupavou drobenkou a lahodnou náplní – to je skvělá letní klasika, na kterou potřebujete jen pár ingrediencí. Navíc ji milují jak děti, tak dospělí. Stačí spojit čerstvé sezónní ovoce, naše kvalitní mouky z Kelče plus další poctivé suroviny a máte jistotu, že si pochutná nejen celá rodina, ale také každá návštěva – třeba při odpolední siestě u kávy. 😉
 
IMG_0779

SUROVINY NA TĚSTO
  • 160 g pšeničné hladké mouky Mlýn Kelč (speciál 00)
  • 80 g moučkového cukru
  • 120 g másla

SUROVINY NA NÁPLŇ
  • 500 g meruněk
  • 250 g zakysané smetany nebo tvarohu
  • 100 g krupicového cukru
  • 4 žloutky

SUROVINY NA DROBENKU
  • 50 g krupicového cukru
  • 50 g pšeničné hrubé mouky Mlýn Kelč (zlatý klas)
  • 20 g másla
  • skořice
  • plátky mandlí
export

POSTUP
  • Hladkou mouku, moučkový cukr, 1 žloutek a změklé máslo dáme do misky a ručně vypracujeme měkké, lehce lepivé těsto. Vytvarujeme ho do podoby bochánku a zabalené v potravinářské fólii ho uložíme do lednice na nejméně 10 hodin.
  • Po uplynutí této doby těsto vyjmeme a na pomoučněném válu vyválíme do tenké placky o síle několika milimetrů. Následně ji umístíme do pečící nádoby, kterou jsme si předtím vymazali máslem a vysypali hrubou moukou. Vzhledem k použití náplně je také nutné vytvořit vyvýšené okraje.
  • Alternativa: Pokud nechcete na těsto čekat několik hodin, vyjměte ho po 2 až 3 hodinách odležení z lednice, rovnou ho vložte do vysypané pečící nádoby a za pomoci prstů roztáhněte na celou plochu.
  • Poté si rozehřejte troubu na 180 °C a mezitím si připravte náplň ze 3 žloutků, krupicového cukru a zakysané smetany. Směs by měla být tekutá a bez hrudek.
  • Drobenku připravíme jednoduše – rukou ji vypracujeme z másla, hrubé mouky, cukru a skořice, které spojíme v hrudkovitou hmotu.
  • Do připravené formy s těstem naskládáme vypeckované meruňky, zalijeme je žloutkovou směsí a posypeme připravenou drobenkou a mandlemi.
  • V předehřáté troubě pečeme po dobu 40 až 60 minut v závislosti na konkrétní troubě.

NÁŠ TIP
Ke koláči se v horkých dnech skvěle hodí vanilková zmrzlina, která lahodně doplňuje zkaramelizované meruňky a křupavé mandle.

Přejeme dobrou chuť!