RECEPT: Masarykovo cukroví
Jak napovídá název, toto cukroví údajně miloval už náš první prezident T. G. Masaryk. Příprava je velmi jednoduchá, proto ji zvládnou i ti méně zkušení. Výsledkem je křehké cukroví s výraznou chutí ořechů, které se báječně hodí nejen na štědrovečerní stůl, ale také kdykoliv během roku k čaji či kávě. Použít přirozeně můžete i jiné ořechy, např. vlašské, nebo vyzkoušejte variantu s kakaem.
SUROVINY NA TĚSTO
- 170 g hladké mouky Mlýn Kelč (speciál 00)
- 100 g celých lískových ořechů
- 120 g másla
- 60 g moučkového cukru
- 1 žloutek
DALŠÍ
- Vanilkový cukr
- Moučkový cukr na ozdobu
POSTUP
- Moučkový cukr a máslo vyšleháme do hladkého krému a poté zašleháme žloutek. Přidáme hladkou mouku Mlýn Kelč speciál 00 a vypracujeme ze směsi kompaktní těsto. Nakonec do těsta zapracujeme celé lískové ořechy.
- Těsto si rozdělíme na dvě poloviny a vytvarujeme z nich válečky. Ty zabalíme do potravinářské fólie a necháme je přes noc ztuhnout v lednici.
- Druhý den válečky nakrájíme na plátky silné přibližně půl centimetru a jejich okraje obalíme ve vanilkovém cukru.
- Položíme plátky na plech vyložený pečicím papírem a vložíme do trouby předehřáté na 170 °C. Pečeme 15–18 minut, dokud sušenky lehce nezrůžoví. Ještě horké je obalujeme v moučkovém cukru.
NÁŠ TIP
- Objevte, jak Masarykovo cukroví chutná s jemnou pšeničnou mouku z Kelče. Vždy čerstvou, výhradně z České republiky a ideální pro přípravu tohoto receptu. Najdete ji v našem e-shopu.
- Nenechte si ujít ani další vynikající vánoční recepty – na Mandlové linecké cukroví nebo Zázvorové sušenky s překvapením. ;)
Přejeme dobrou chuť!