RECEPT: Masarykovo cukroví

Jak napovídá název, toto cukroví údajně miloval už náš první prezident T. G. Masaryk. Příprava je velmi jednoduchá, proto ji zvládnou i ti méně zkušení. Výsledkem je křehké cukroví s výraznou chutí ořechů, které se báječně hodí nejen na štědrovečerní stůl, ale také kdykoliv během roku k čaji či kávě. Použít přirozeně můžete i jiné ořechy, např. vlašské, nebo vyzkoušejte variantu s kakaem.

05 (1)

SUROVINY NA TĚSTO

DALŠÍ

  • Vanilkový cukr
  • Moučkový cukr na ozdobu

POSTUP

  • Moučkový cukr a máslo vyšleháme do hladkého krému a poté zašleháme žloutek. Přidáme hladkou mouku Mlýn Kelč speciál 00 a vypracujeme ze směsi kompaktní těsto. Nakonec do těsta zapracujeme celé lískové ořechy.
  • Těsto si rozdělíme na dvě poloviny a vytvarujeme z nich válečky. Ty zabalíme do potravinářské fólie a necháme je přes noc ztuhnout v lednici.
  • Druhý den válečky nakrájíme na plátky silné přibližně půl centimetru a jejich okraje obalíme ve vanilkovém cukru.
  • Položíme plátky na plech vyložený pečicím papírem a vložíme do trouby předehřáté na 170 °C. Pečeme 15–18 minut, dokud sušenky lehce nezrůžoví. Ještě horké je obalujeme v moučkovém cukru.

NÁŠ TIP

Přejeme dobrou chuť!