RECEPT: Mandlové linecké cukroví
Jednou z nejmilovanějších stálic české vánoční tabule je linecké cukroví. S oblibou ho pekly už naše babičky i prababičky a v některých rodinách se recept předává z generace na generaci. My jsme se letos rozhodli pro variantu vylepšenou o jemně mleté mandle. Pokud linecké milujete stejně jako my, pak doporučujeme zadělat si těsto rovnou z dvojité dávky. 😉 Vyzkoušíte ho i vy?
SUROVINY NA TĚSTO
- 240 g hladké mouky Mlýn Kelč (speciál 00)
- 90 g mletých mandlí
- 170 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- Kůra z jednoho BIO citrónu
DALŠÍ
- Marmeláda
- Moučkový cukr na ozdobu
POSTUP
- Smícháme si mleté mandle, mouku, cukr a kůru z jednoho BIO citrónu. Poté přidáme napůl změklé máslo a zapracujeme ho, dokud těsto nezačne připomínat drobenku. Do této směsi přidáme žloutek, který zpracováváme, až vznikne hladké, kompaktní těsto. To poté zabalíme do potravinářské fólie a necháme přes noc odpočívat v lednici.
- Druhý den těsto rozválíme na plát a vykrajujeme z něj libovolné tvary. Do poloviny z nich zároveň vykrojíme doprostřed otvor, tak aby po slepení byla vidět marmeláda.
- Jednotlivé kousky umístíme na plech, který vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a pečeme přibližně 7–8 minut, dokud těsto lehce nezrůžoví. Máme na paměti, že každá trouba peče jinak. Navíc u lineckého těsta mohou rozhodovat minuty, proto vše pečlivě sledujeme.
- Po vychladnutí namažeme spodní kousky marmeládou a přiklopíme je lineckým s otvorem. Vše nakonec posypeme moučkových cukrem.
NÁŠ TIP
- Základem lineckého cukroví vždy byla a bude kvalitní čerstvá mouka, která je klíčem k pekařskému úspěchu. 😊 Vyzkoušejte naši poctivou pšeničkou hladkou mouku z Kelče. A pokud máte chuť i na zdravější celozrnnou variantu, pak doporučujeme z naší nabídky jemnou celozrnnou žitnou mouku, kterou můžete nahradit malý díl mouky pšeničné.
Přejeme dobrou chuť!