RECEPT: Mandlové linecké cukroví

Jednou z nejmilovanějších stálic české vánoční tabule je linecké cukroví. S oblibou ho pekly už naše babičky i prababičky a v některých rodinách se recept předává z generace na generaci. My jsme se letos rozhodli pro variantu vylepšenou o jemně mleté mandle. Pokud linecké milujete stejně jako my, pak doporučujeme zadělat si těsto rovnou z dvojité dávky. 😉 Vyzkoušíte ho i vy?

04 (7)
SUROVINY NA TĚSTO

 DALŠÍ

  • Marmeláda
  • Moučkový cukr na ozdobu

 POSTUP

  • Smícháme si mleté mandle, mouku, cukr a kůru z jednoho BIO citrónu. Poté přidáme napůl změklé máslo a zapracujeme ho, dokud těsto nezačne připomínat drobenku. Do této směsi přidáme žloutek, který zpracováváme, až vznikne hladké, kompaktní těsto. To poté zabalíme do potravinářské fólie a necháme přes noc odpočívat v lednici.
  • Druhý den těsto rozválíme na plát a vykrajujeme z něj libovolné tvary. Do poloviny z nich zároveň vykrojíme doprostřed otvor, tak aby po slepení byla vidět marmeláda.
  • Jednotlivé kousky umístíme na plech, který vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a pečeme přibližně 7–8 minut, dokud těsto lehce nezrůžoví. Máme na paměti, že každá trouba peče jinak. Navíc u lineckého těsta mohou rozhodovat minuty, proto vše pečlivě sledujeme.
  • Po vychladnutí namažeme spodní kousky marmeládou a přiklopíme je lineckým s otvorem. Vše nakonec posypeme moučkových cukrem.

NÁŠ TIP

  • Základem lineckého cukroví vždy byla a bude kvalitní čerstvá mouka, která je klíčem k pekařskému úspěchu. 😊 Vyzkoušejte naši poctivou pšeničkou hladkou mouku z Kelče. A pokud máte chuť i na zdravější celozrnnou variantu, pak doporučujeme z naší nabídky jemnou celozrnnou žitnou mouku, kterou můžete nahradit malý díl mouky pšeničné.

Přejeme dobrou chuť!