RECEPTY, které dělají léto létem! Ochutnejte 8 tipů na domácí pečení, grilování a mlsání

České léto je období plné krás, vůní, barev a také chutí! Zahrádky, lesy, sady i tržnice přetékají dary přírody a sezónní ovoce, zelenina i bylinky jsou neodolatelné svou svěžestí. Čerstvé také nejlépe chutnají a obsahují nejvíce živin. A tak je doslova radost si všechny tyhle dobroty natrhat, nasbírat či nakoupit a začít z nich kouzlit. Protože kdo by nemiloval jahodové knedlíky, vůni bublaniny nebo letního grilování!

1. Nekynutá pizza

Nekynutá varianta této legendární pochoutky je velmi snadná na přípravu a zároveň velmi vděčná, pokud chcete něco, čemu neodolají malí ani velcí strávníci, nebo potřebujete skvělou svačinu k vodě či na výlet.

Pizza - fotobankaNekynutá pizza je velmi snadná na přípravu a v létě neodolatelná díky čerstvé zelenině. (fotobanka)

Na těsto vám stačí 5 ingrediencí:

Všechny suroviny smícháme a vypracujeme z nich na vále těsto.

Poté vložíme na plech pečicí papír a vytřeme ho olivovým olejem. Těsto pomalu vymačkáme po celém plechu a potřeme ho nejlépe směsí z čerstvých oloupaných rajčat, která nakrájíme a rozmixujeme společně s trochou soli, oregana a česneku.

Na základní vrstvu dále pokládáme sýr (mozzarellu nebo dle chuti), který se vpije do těsta a skvěle upeče. A teprve na sýr pokládáme další oblíbené suroviny – plátky šunky, slaniny či pikantního salámu, pokrájenou papriku, cuketu, rajčata, olivy, kapary, žampiony, houby, špenát, bazalku…

Poté pečeme cca 15 minut na 250 °C.

2. Tvarohové knedlíky

Perfektní jsou kdykoliv během léta, kdy postupně dozrávají sladké plody. Ať si vyberete čerstvé jahody, třešně, meruňky, blumy, špendlíky, letní jablíčka nebo pozdnější švestky… Kreativitě se meze nekladou. Podstatné je, že neplýtváte drahocenný letní čas u plotny a vše je hotové během chvilky. Navíc chutnají dokonale a chcete-li, opět si je užijete jak k obědu na chalupě, tak třeba i z krabičky u vody.

Tvarohové meruňkové knedlíky - fotobankaKnedlíky z tvarohového těsta plněné čerstvým sezónním ovocem jsou českou legendou. Navíc jsou úžasně rychlé a neodolatelné! (fotobanka)

Navíc na lehké tvarohové těsto potřebujete pouze 2 ingredience!

Tvaroh a pšeničná mouka se propracují na hladké těsto a máme-li čas, necháme ho asi 15 minut odležet, aby mouka nasákla.

Mezitím si omyjeme, osušíme a případně vypeckujeme ovoce. Nejlepší jsou zralé, měkké a sladké druhy. Ovoce pak balíme vždy do kousku těsta tak, aby nikde nezůstala ani dírka.

Knedlíky vaříme v osolené vroucí vodě. Jakmile vyplavou, necháme je vařit ještě cca 2 minuty.

Na talíři je posypeme podle chuti moučkovým cukrem, opraženou strouhankou, skořicí, mákem nebo ořechy a polijeme zakysanou smetanou a rozpuštěným máslem.

3. Plněné tortilly

Další recept, při kterém můžete popustit uzdu své fantazii. Má totiž mnoho podob – ať si je připravíte naslano či sladko, s masem či bez, jako základ poslouží pšeničná hladká mouka 00, nebo se přidá žitná celozrnná mouka. Použít se také dají jako příloha téměř k jakémukoli pokrmu, kde byste jinak servírovali pečivo. Snadno do nich zabalíte maso, zeleninu, luštěniny, sýry nebo je pouze potřete oblíbenou omáčkou, marmeládou, sladkým tvarohem a smotáte jako palačinku.

tortilla - fotobankaTortilly si můžete pokaždé dopřát jinak. Naslano či sladko, s masem i bez… A perfektně se hodí kamkoliv na cesty, k vodě i na letní party. (fotobanka)

Co potřebujete na 8 tortill?

Ze všech ingrediencí si v míse pomocí vařečky umícháme těsto a na pomoučeném vále ho zlehka propracujeme až do hladka.

Rozdělíme ho na 8 stejných dílů, ze kterých uválíme kuličky a ty pak rozválíme na kulaté tenké placky.

Mezitím si připravíme směs na náplň dle chuti.

Tortilly opékáme na pánvi lehce potřené olejem – cca 2 minuty z každé strany při střední teplotě.

4. Šlehačková bublanina s drobenkou

Česká letní klasika, která nesmí chybět na žádné chalupě a zahradě, kde dozrávají třešně, višně, jahody, borůvky, blumy, rigle… Zkrátka jakékoliv letní bohatství. Bublanina spolehlivě provoní celý dům, nadchne každého a pokud ji nespráskáte ještě za tepla, tak je perfektní i v horkých letních dnech u vody či na cestách.

Ovocný koláč fotobankaBublanina s drobenkou je další nesmrtelnou českou klasikou - stejně jako třeba piškot z hladké mouky! Přejete si ji s jahodami, borůvkami, meruňkami nebo blumami? (fotobanka)

Na těsto potřebujete:

Dále:

Na drobenku:

  • 80 g polohrubé mouky Mlýn Kelč
  • 30 g moučkového cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • 40 g másla

Nejprve si dobře vymažeme máslem plech na pečení. Na jeho vysypání je nejlepší mouka hrubá.

V míse postupně smícháme do hladkého těsta mouku s kypřicím práškem a cukrem, přidáme citronovou kůru, smetanu ke šlehání, olej a vejce.

Těsto nalijeme a rozetřeme na plech a poklademe ho ovocem.

Rukama si vypracujeme z ingrediencí drobenku, kterou poté rovnoměrně nasypeme na těsto a ovoce.

Pečeme v předehřáté troubě cca při 180 °C a cca za 35 minut je buchta z hladké mouky hotová!

5. Zeleninové placičky

Také milujete cukety na všechny způsoby?  Možná máte na zahradě jejich nadúrodu, a tak vám ani nic jiného nezbývá… A už jste zkoušeli připravit si ultra jednoduché a rychlé placičky s mrkví, sýrem, špetkou koření, které skvěle doplňuje celozrnná zdravá mouka? Jsou tak jednoduché a skvělé jak smažené na pánvi, tak připravené v troubě.

Na 2 porce potřebujete:

Nastrouháme si cuketu (nahrubo) i mrkev (najemno) a důkladně z nich vymačkáme přebytečnou vodu. Přidají se vajíčka, nastrouhaný sýr, celozrnná hladká mouka a nadrobno nakrájená šunka. Jemně osolíme a pořádně promícháme.

Smažíme na rozpálené pánvi na oleji, nebo v předehřátí troubě na plechu s vymazaným pečicím papírem cca na 200 °C. Placičky dávkujeme polévkovými lžícemi a tvoříme cca 1 cm vysoké placky. Smažíme cca 5–7 minut z každé strany.

Podle chuti servírujeme placičky s oblíbeným dipem, salátem a zeleninou.

6. Vláčné hamburgerové bulky

Jednou ochutnáte a už nebudete chtít jiné! To je největší riziko domácích hamburgerových houstiček, které si poměrně snadno připravíte pro letní grilovačky a akce s rodinou i přáteli. Jsou totiž nadýchané, vláčné, jemně křupavé… no prostě dokonalé se vším, co k hamburgerům a letnímu grilování patří!

Hamburgerové bulky - fotobankaBublanina s drobenkou je další nesmrtelnou českou klasikou! Přejete si ji s jahodami, borůvkami, meruňkami nebo blumami? (fotobanka)

Potřebujete:

  • 350 g hladké mouky speciál 00 Mlýn Kelč
  • 230 ml mléka
  • 30 g čerstvého droždí
  • 25 g cukru krupice
  • 8 g soli
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 50 g změklého másla
  • 1 lžička oleje
  • A na potření 1 vejce + na posyp lžička sezamových semínek nebo máku.

Smícháme droždí s trochou cukru a vlažného mléka a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Hladká mouka, sůl, zbytek cukru a mléka, máslo, vejce a kvásek vytvoří hlaké těsto, které vypracujeme ručně nebo v kuchyňském robotu. Přikryjeme ho utěrkou nebo fólií a necháme na teplém místě kynout – až do dvojnásobného objemu.

Vykynuté těsto propracujeme na pomoučněném vále rukama a rozdělíme na kousky cca o váze 120 g, z nichž poté tvarujeme hladké bochánky, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Překryjeme je utěrkou a opět necháme kynout do dvojnásobného objemu. Ještě před pečením pomažeme bochánky rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem (podle chuti i špetkou máku).

Bulky pečeme v předehřáté troubě na 190 °C cca 13 minut až dozlatova. Poté je necháme vychladnout zhruba 15 minut a můžeme rozkrajovat.

Přejeme dobrou chuť!

7. Kynuté koláče s tvarohem a borůvkami

Zapomenout nesmíme ani na další, naprosto bezkonkurenční český evergreen – kynutý koláč z hladké mouky s tvarohem a borůvkami, po kterých vám zaručeně naskáčou boule až za ušima!

Kynuté koláčeKlasika, kterou jsme milovali jako děti. Kdo by si nepamatovat ty fialové fousy a boule až za ušima! (Mlýn Kelč)

8. Palačinky

No a co by to bylo za léto bez lahodných palačinek, které opět hravě připravíte naslano i nasladko! Vyzkoušejte náš recept na klasické palačinky se špenátem a náplní. 😉

špenátové palčinkyTak jednoduché i zdravé a přitom tak chutné! Vyzkoušejte naši odlehčenou variantu palačinek s tvarohem, pažitkou a ředkvičkami. (Mlýn Kelč)

A co vy? Máte také své oblíbené letní recepty, bez kterých se v létě neobejdete – ať už doma, u vody nebo na cestách? Podělte se s námi o ně! 😉 Napište nám na Facebook nebo Instagram a nezapomeňte přidat fotky.

Těšíme se na vaše letní speciality a přejeme vám dobrou chuť.